fbpx

Z czego składa się sushi?

Na to pytanie wielu zapewnię odpowie: z ryżu owiniętego wokół kawałka ryby. Ale jak to wygląda naprawdę? Poznajcie składniki, bez których nie można skomponować japońskiego specjału:

Nori – zwijacz

To prażone algi morskie. To właśnie nimi zwijamy w rolkę wypełniacz. Nori jest bogate w witaminy A, D, B12. To bogate źródło jodu, wapnia i żelaza.

Ryz do sushi – wypełniacz

Japoński ryż stosowany do tworzenia sushi różni się od tego, który powszechnie stosujemy w polskiej kuchni. Ryż do sushi ma okrągłe ziarna i mocno klei się po ugotowaniu.   

Ryba – gwiazda sushi

To ona stanowi serce każdej pojedynczej rolki sushi.

Chrzan – na ostro!

Wasabi jest niezbędne do przygotowania sushi i sashimi 🍱🍣 Należy jednak uważać podczas dawkowania, bo chrzan ten jest wielokrotnie ostrzejszy od tradycyjnego chrzanu ze słoika

Marynowany imbir – neutralizator

To niezbędny element każdego zestawu sushi. Imbir neutralizuje smaki i pozwala się cieszyć każdym kolejnym kęsem sushi. Jest niezbędny, by dobrze poczuć smak kolejnej rolki z innymi składnikami. To także imbir ratuje nasze kubki smakowe gdy przedawkujemy wasabi.